Aranyoslepusról (Arieşeni)

A Bihar-hegység szívében, 1000 méter körüli magasságban, helyezkedik el Aranyoslepus (Arieşeni) község. A napjainkban alakulóban lévő település első írásos említése 1909-ből származik Lepus néven. 1924-ig Felsőgirdával (Gârda de Sus) együtt Aranyosfő (Scărişoara) községhez tartozik. Ettől az évtől napjainkig pedig Aranyoslepus (Arieşeni) önálló községként szerepel. Fennhatósága alá 18 falu tartozik, összesen 1860 lakossal és évről évre egyre gyarapodó turistákkal, akik ezt a vidéket választják szabadságuk úti céljaként.
A havi átlaghőmérsékletek -5 és +20 Celsius fokok között ingadoznakk. Aranyoslepus (Arieşeni) igazi paradicsom a turisták számára, ugyanis lélegzetelállító szépsége mellett, a helyi éghajlati viszonyoknak köszönhetően, hosszú ideig megmarad a hótakaró. Pontosabban legalább egy évben négy hónapot lehet síelni. Emiatt, a tél folyamán, a téli sportok szerelmesei elözönlik a falu közelében, a Bihar-hágón (Vârtop) létesített, négy természetes sípályát.


De ez még nem minden: Aranyoslepus (Arieşeni) bővelkedik a változatos látnivalókban. Egyesek felejthetetlen szépségeket rejtenek magukban, mások pedig visszavezetnek a régi hagyományokhoz, melyek erre a vidékre jellemzőek voltak. A természetkedvelők is otthon érezhetik magukat, ugyanis a környék tökéletes túrázásra, hegymászásra, barlangászásra, síjárásra (északi gyaloglás), vadászatra, de kajakozni, kenuzni is lehet vagy egyszerűen csak a szabadban lenni.
A helyiek végtelen türelmükről ismertek, amellyel a háztartási eszközeiket készítik, kézművességükről, melyet őseiktől, a mócoktól örököltek. Aranyoslepus (Arieşeni) célja tehát megőrizni és életben tartani e hely történetét, szokásait, ezért terjeszteni próbál mindent, ami a hagyományokkal és kultúrával kapcsolatos.
A vendégszerető lakosok, álomi tájak, tiszta levegő és a sportkedvelők mosolygó arca az, ami Aranyoslepust (Arieşeni) a tökéletes úti céllá varázsolják úgy nyáron, mint télen.
Bármi legyen is a látogatás célja: kikapcsolódás, séta, sport vagy egyéb tevékenység - Aranyoslepus (Arieşeni) nem fogja kiábrándítani semmilyen szempontból.
Jöjjenek el és győződjenek meg róla!

Elhelyezkedés

Aranyoslepus (Arieşeni) a Szigethegységben fekszik, a Bihar-hegység lábánál, Fehér-megye területén.

Megközelíthetőség

Repülővel: A legközelebbi repülőterek Nagyváradon (121 km, kb. 2 óra autóval) és Kolozsváron (158 km, kb. 2 és fél óra autóval) találhatóak.

Autóval

Autóval a községet a DN 75 országút mentén közelíthetjük meg az alábbi irányokból:
•    Kolozsvár - Torda – Topánfalva (Câmpeni) - Aranyoslepus (Arieşeni)
•    Gyulafehérvár - Zalatna - Abrudbánya - Topánfalva (Câmpeni) - Aranyoslepus (Arieşeni)
•    Nagyvárad – Belényes (Beiuş) - Aranyoslepus (Arieşeni)
•    Déva - Brád – Halmágycsúcs (Vârfurile) - Aranyoslepus (Arieşeni)
•    Temesvár - Arad – Borosjenő (Ineu) - Halmágycsúcs (Vârfurile) - Aranyoslepus (Arieşeni)
* ezen útvonalak járhatóak mikrobuszok és buszok számára is.