Despre Arieşeni

La o altitudine de aproximativ 1000 metri, în inima Munţilor Bihor, se află comuna Arieşeni. Atestată prima dată în 1909 (sub numele de Lăpuş), localitatea din Ţara Moţilor este o staţiune în formare. În 1924, Arieşeni s-a desprins de Gârda de Sus şi Scărişoara, care până atunci formau comuna Scărişoara. Astăzi, comuna Arieşeni este alcătuită din 18 sate şi are 1860 de locuitori, iar un număr din ce în ce mai mare de turişti care aleg să îşi petreacă vacanţele aici.

Valorile medii anuale oscilează între - 10 grade Celsius si +25 grade Celsius. Arieşeni este un colţ de rai pentru turişti, deoarece pe lângă faptul că este de o frumuseţe tulburătorare, are un avantaj foarte rar întâlnit: din cauza condiţiilor meteo se poate găsi zăpadă o lungă perioadă din an. Mai exact, se poate schia cel puţin 4 luni pe an. De aceea, pe timpul iernii, cele patru pârtii naturale de la Vârtop sunt pline de iubitori ai sporturilor de iarnă.

Dar asta nu e totul: Arieşeni este un loc plin de locuri perfecte pentru a fi vizitate. Unele găzduiesc frumuseţi nemaiîntâlnite, altele te readuc la tradiţia ce se regăsea odată pe aceste meleaguri. Iubitorii de natură se vor simţi în largul lor deoarece Arieşeni este un loc propice pentru drumeţii, alpinism, vânătoare, pescuit, picnic în aer liber, caiac-canoe, nordic walking sau trekking.

Localnicii sunt cunoscuţi pentru răbdarea cu care confecţionează obiectele de uz gospodăresc, meşteşug moştenit de la strămoşii lor - moţii. Astfel, comuna Arieşeni răspândeşte tot ceea ce ţine de tradiţie şi cultură cu scopul de a menţine vie legenda locului.

Localnicii ospitalieri, piesajele de vis, aerul curat şi zâmbetele pe feţele iubitorilor de sport fac ca Arieşeni să fie o destinaţie perfectă atât vara, cât şi iarna.

Indiferent de scopul vizitei: relaxare, plimbări, sporturi sau activităţi turistice - Arieşeni nu vă poate dezamăgi din niciun punct de vedere.

Veniţi si vă veţi convinge!

Localizare

Arieşeni se află în Munţii Apuseni, la poalele Munţilor Bihorului, în Judeţul Alba.

Acces

Avion: Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele de la Oradea (121 km distanţă, aproximativ 2 ore mers cu maşina) şi Cluj (158 km distanţă, aproximativ 2 ore şi 30 minute de mers cu maşina).

Maşina

Accesul cu maşina se face pe ruta DN 75 pe rutele

  • Cluj Napoca - Turda - Câmpeni - Arieşeni
  • Alba Iulia - Zlatna - Abrud - Câmpeni - Arieşeni
  • Oradea - Beiuş - Arieşeni
  • Deva - Brad - Vârfurile - Arieşeni
  • Timişoara - Arad - Ineu - Vârfurile - Arieşeni

* pe aceste trasee se poate ajunge şi cu microbuze sau autocare